Opširniji pregled

 Peta i poslednja Basic Trauma Education u organizaciji Sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta u Novom Sadu u akademskoj 2018/2019. godini održana je 15-16.3.2019.godine u Trenažnom centru Medicinskog fakulteta.

Edukaciju je prošlo 22 studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

U petak, nakon ulaznog testa, održana su predavanja „Uvod u prvu pomoć“; „Primarni pregled povređene osobe“ i ,,Disajni put u traumi'. U praktičnom delu polaznici su imali priliku da nauče i uvežbaju primarni pregled povređene osobe i obezbeđivanje disajnog puta različitim sredstvima. Predavanje ,, Disajni put u traumi' održala je dr Maja Zubić sa Klinike za anesteziju i perioperativnu medicinu, KCV. 

U subotu, edukatori SePP-a su održali tri predavanja: „Krvarenje i šok“; „Povrede lokomotornog sistema i „Trauma glave, grudnog koša i abdomena“.

Nakon toga, pokaznicima su održane četiri radionice: Ograničavanje pokretljivsti kičme, KPR kod odraslih sa upotrebom AED-a, Intravenski i instraosealni put i Povrede, po posebno napravljenom rasporedu tako da je svaki polaznik prošao svaku radionicu.

Za kraj polaznici su slušali predavanje „Hitna stanja u prvoj pomoći“ održao je dr Ranko Zdravković sa Klinike za kardiohirurgiju Instituta za KVB u Kamenici.

Na kraju drugog dana polaznici su radili izlazni test nakon čega su im podeljeni sertifikati za uspešno završenu Basic Trauma Education.


Edukaciju su realizovali: Dragan Bjelić, Vladimir Andrić, Marko Galić, Bojana Jovančević, Jovana Sladojević, Gordana Ćosović, Milan Milinkov, Vesna Aleksić, Rajka Šušković, Stefan Stavrić, Aleksandra Božić i Ljuban Blanuša.

Fotografije sa BTE možete pogledati na našoj Facebook stranici. 

U linku ispod možete pogledati kratak video sa BTE:

www.youtube.com/watch


 

Tekst uneo: prvapomocmfns